Loading...
Panorame / Meserii populare

Pielar

Baraolt

De atelierul de curelărie, marochinărie din Baraolt se vorbeşte frumos nu numai în Ţinutul Pădurilor dar şi în tot judeţul. Kádár Béla în 1973 a fost ucenicul meşterului Pózna Dávid, iar după ce şi-a însuşit elementele de bază ale profesiei, a lucrat în cooperativa meşteşugărească.

La începutul anilor 1990 şi-a deschis propriul atelier. De atunci în primul rând face hamuri pentru cai şi produse de marochinărie (curele, genţi pentru femei şi bărbaţi, tocuri pentru briceag). La comandă face şi şei. Pielea cu care lucrează, o achiziţionează din fabrica de piele din Braşov.

Instrumentele importante cu care lucrează sunt: cal pentru cusut, unelte de croit, sule de diferite mărimi, compas pentru piele, instrument de subţiat piele, instrument pentru trasare. Merge regulat la târguri şi face prezentări cu produsele sale.

Crede că este important ca oamenii să ştie că încă mai există artizani tradiţionali. Comenzile vin nu doar din judeţ, produsele comandate de pe internet ajungând în toate colţurile ţării. Principalul ajutor al lui este fiul Béla, care a învăţat toate trucurile meseriei.
SPONSORI