Loading...
Panorame / Muzee

Palatul Culturii

Târgu Mureș

Una dintre clădirile specifice ale stilului Art Nouveau ardelean, Palatul Culturii din Tg. Mureș a fost construit la inițiativa primarului dr. Bernády György, între anii 1911 și 1913, în baza proiectelor lui Komor Marcell și Jakab Dezső. Ornamentele exterioare și interioare ale palatului cu trei etaje, construit în stilul școlii conduse de Lechner Ödön, dau excelență clădirii. Acoperișul din majolică Zsolnai, la fel ca și pictura frontispiciului semnată Körösfői Kriesch Aladár și basoreliefurile lui Kallós Ede se integrează perfect în armonia ansamblului arhitectonic. Frescele foaierului au fost executate, de asemenea, după picturile lui Körösfői Kriesch Aladár, iar vitraliile ferestrelor concepute de către Roth Miksa sunt lucrări ale lui Nagy Sándor și Thoroczkai-Wigand Ede.

Ornamentul sălii mari, destinată inițial pentru concerte, îl reprezintă orga construită de către frații Rieger din Jagerndorf, în anul 1914. Orga are 4463 tuburi și 63 de registre, la vremea construcției era considerată una dintre cele mai mari și cele mai bune orgi.

Două scări monumentale din marmură de Carrara duc din holul de la intrare către etaj. Peretele cu o lungime de 45 de metri al foaierului este acoperit cu marmură de Carrara, iar la cele două capete sunt oglinzi de Veneția. Pereții scărilor sunt pictate cu motive florale mărunte, executate cu șabloane, iar tavanul are casete în stil renascentist, geamurile, picturile pe sticlă cu elemente geometrice au în centrul lor portrete ale unor figuri importante ale culturii și vieții publice maghiare, toate fiind lucrate de Roth Miksa.

Sala mică fusese, de asemenea, destinată concertelor, putând fi utilizată, însă, și pentru organizarea serilor literare sau unor prelegeri. Sala oglinzilor este cea mai frumoasă încăpere a palatului. Denumirea o datorează tripticului din oglinzi de la cele două capete, care închid și totodată multiplică spațiul. Destinația sa era ca sală de recepție, fiind dotată cu mobilier adecvat. Veritabilele ornamente ale sălii sunt cele șase ferestre pictate, inspirate din lumea legendelor secuiești. Acestea fuseseră menite să reprezinte Europa la expoziția de artă artizanală din 1914 de la San Francisco, care nu s-a mai ținut din cauza războiului mondial. Astăzi Palatul Culturii adăpostește mai multe instituții culturale.




SPONSORI