Loading...
Panorame / Meserii populare

Confecționarea instrumentelor muzicale

Sâncraiu

Szabolcs Csibi, de origine din Şincai, judeţul Mureş, își desfăşoară în prezent activitatea sa artistică în Sâncraiu, judeţul Covasna. A început să cânte la țitera deja din copilărie, apoi a urmat liceul industrial de prelucrare a lemnului din Târgu Mureș. El a dobândit abilitățile sale în prelucrarea lemnului în cercul de activitate al lui Dezső Bandi, apoi l-a cunoscut pe János Ferencz, fondatorul ansamblului Tutora, de la care a învăţat toate deprinderile meseriei fabricării instrumentelor muzicale. Împreună au participat la târguri, unde vindeau instrumente muzicale, alte obiecte cioplite şi în acelaşi timp au cântat la aceste instrumente. El a cântat la flaut, tobe, apoi a încercat şi cobza. A cântat pe instrumente muzicale şi la casele de dans pentru copii. În viaţa lui, sculptatul, fabricarea instrumentelor muzicale şi muzica au aparţinut totdeauna împreună. El construiește numai instrumente muzicale pe care poate cânta el însuşi.

După achiziţionarea lemnului, scobeşte corpul instrumentului muzical şi pregăteşte materialul pentru uscare. De asemenea, preusucă materialul pentru a proteja lemnul de ciuperci; după care din acest material poate fi creat un instrument muzical numai peste un an. Este nevoie și de o săptămână pentru a face o gordună, deoarece trebuie să fie subțiată, acoperită cu molid fâşiat, echipată cu mânere, coarde şi coate.

Cobza necesită o manoperă meticulosă, o atenţie mai sporită. Pentru violina şi cobza este nevoie de arţar, iar pentru gordună, el foloseşte plop. În afară de lemn, mai este nevoie şi de materii prime de origine animală, păr de cal pentru arcuşuri și intestine animale (în special de capră) pentru corzi.

Toate instrumentele muzicale realizate în atelierul lui Szabolcs Csibi sunt piese unicat. El lucrează doar pe o singură piesă la un moment dat, pentru că se străduiește să facă instrumente muzicale personalizate pentru clienți.




SPONSORI