Loading...
Panorame / Biserici

Clopotnița de lemn

Eremieni

Satul Eremieni se află în valea râului Baraolt şi Amé, la 2,5 km de drumul judeţean 135, care leagă Miercurea Nirajului de Măgherani.

Numele satului a fost înregistrat pentru prima dată în 1332 în decimalele Papale sub forma de S.Emericus. În 1566 Zentymreh, iar în 1567 apărea în documente scrise ca şi satul Zent Imreh.

Biserica a fost construită pe dealul din apropiere, în jurul secolului 13, de către locuitorii stabiliţi în sat, în cinstea fiului regelui Istvan I., ducele Sf. Imre. Orbán Balázs a găsit monumentul gotic în stare bună în anii 1860. Putea să vadă încă arcul triumfal al sanctuarului poligonal şi tavanul casetat care înlocuia vechea boltă a navei cu aceeaşi lăţime ca şi sanctuarul. Casetele au fost decorate cu flori, portrete de sfinţi, reprezentări biblice şi istorice. În ciuda transformărilor minore sau majore care au avut loc de-a lungul secolelor, biserica şi-a păstrat vechiul stil. În locul boltei stelare al navei au făcut stuc, au demolat arcul triumfal, au fost tăiate ferestre în pereţi dar şi aşa interiorul bisericii a păstrat puţin din starea sa medievală. Coroana amvonului a fost făcută în 1758. Din 1820 biserica are orgă.

Lângă biserica veche – după mărturia anului gravat pe unul dintre grinzile rampei- în 1785 a fost finalizat şi turnul clopotniţei.
SPONSORI