Loading...
Panorame / Biserici

Clopotnița de lemn

Sânsimion

Numele satului a fost menţionat pentru prima dată în 1332 în decimalele Papale sub forma de S. Symone. În 1567 satul -Zent Symon- înregistra 8 porţi.

Sânsimion se situează pe valea solitară a Târnavei Mici, pe drumul care leagă Neaua cu Miercurea Nirajului, la 12 km de Sângeorgiu de Pădure și 6 km de Miercurea Nirajului.

Vechea biserică a satului, Biserica reformată a fost reconstruită în ultimul deceniu al secolului al 18-lea. Tavanul casetat a fost realizat în 1797, iar coroana amvonului în 1781. Lângă biserică există un turn de lemn cu două clopote. Unul dintre clopote a fost făcută în 1929 prin sacrificiul populației Parohiei Reformate din Sânsimion. Pe grinda deasupra clopotului se poate citi anul 1942.

Sânsimion își păstrează încă antichitățile arheologice, cum ar fi gardul împletit din nuiele, a căror capete ascuțite sunt băgate în pământ. La mijlocul secolului al 19-lea acesta era gardul predomininant în orice grădină.

La granița satului Sânsimion există 5 peșteri în stâncă. Acestea sunt numite pivnițele tătarilor pentru că o parte din localnici se adăposteau aici în timpul invaziei acestora, iar ceilalți se retrăgeau în partea opusă a văii, în pădurea numită azi Daraberdő. Drumul din apropiere poartă numele de Drumul Tătarilor, pentru că de aici obișnuiau să vină aceștia.
SPONSORI