Loading...
Panorame / Biserici

Biserica unitariană

Chilieni

Aşezământul, ce aparţine de Sfântu Gheorghe din punct de vedere administrativ, a fost pomenit în registru papal în 1332 sub denumirea Kylien. Se presupune că denumirea sa provine din numele  Sfântului Kilian.

Prima biserică a aşezământului a fost construită în stil romanesc, fiind reconstruită în stil gotic spre sfârşitul secolului al XV-lea. Biserica romano - catolică de odinioară, care ulterior a devenit unitariană, este una dintre cele mai renumite monumente din ţinutul Trei Scaune. În partea exterioară a bisericii predomină elementele stilistice gotice, cum ar fi poarta sudică prevăzută cu cercevea de piatră, care datează din 1497.

Atât exteriorul cât şi interiorul bisericii sunt decorate cu fresce de o mare valoare artistică. Pe peretele nordic, vizitatorii pot vedea secvenţe detaliate din fresca Legendei Sfântului Ladislau. Pe partea stângă se află o altă secvenţă, reprezentând cele două armate  - cea maghiară şi cea cumană – luptându-se, iar din ceata soldaţilor iese în evidenţă figura unui soldat cuman, răpind o fată maghiară, precum şi figura viteazului László, aflându-se pe urmele răpitorului. Pe partea sudică se văd figurile apostolilor, sub această frescă se află secvenţele picturii cu numele Madona în manta, care s-a păstrat într-o stare foarte bună.

În partea inferioară a peretelui vestic vizitatorii pot vedea scena care reprezintă batjocorirea, respectiv încoronarea cu coroana făcută din ghimpi a lui Isus, ceea ce ne conduce la ideea că în această parte se pot vedea secvenţe care reprezintă suferinţele Mântuitorului. În exterior se află rămăşiţele scenei numite Nunta din Canaan.




SPONSORI