Aşezământul, ce aparţine de Sfântu Gheorghe din punct de vedere administrativ, a fost pomenit în registru papal în 1332 sub denumirea Kylien. Se presupune că denumirea sa provine din numele Sfântului Kilian.
Prima biserică a aşezământului a fost construită în stil romanesc, fiind reconstruită în stil gotic spre sfârşitul secolului al XV-lea. Biserica romano - catolică de odinioară, care ulterior a devenit unitariană, este una dintre cele mai renumite monumente din ţinutul Trei Scaune. În partea exterioară a bisericii predomină elementele stilistice gotice, cum ar fi poarta sudică prevăzută cu cercevea de piatră, care datează din 1497.
Atât exteriorul cât şi interiorul bisericii sunt decorate cu fresce de o mare valoare artistică. Pe peretele nordic, vizitatorii pot vedea secvenţe detaliate din fresca Legendei Sfântului Ladislau. Pe partea stângă se află o altă secvenţă, reprezentând cele două armate - cea maghiară şi cea cumană – luptându-se, iar din ceata soldaţilor iese în evidenţă figura unui soldat cuman, răpind o fată maghiară, precum şi figura viteazului László, aflându-se pe urmele răpitorului. Pe partea sudică se văd figurile apostolilor, sub această frescă se află secvenţele picturii cu numele Madona în manta, care s-a păstrat într-o stare foarte bună.
În partea inferioară a peretelui vestic vizitatorii pot vedea scena care reprezintă batjocorirea, respectiv încoronarea cu coroana făcută din ghimpi a lui Isus, ceea ce ne conduce la ideea că în această parte se pot vedea secvenţe care reprezintă suferinţele Mântuitorului. În exterior se află rămăşiţele scenei numite Nunta din Canaan.