Loading...
Panorame / Meserii populare

Moară de apă

Bățanii Mici

Ultima moară de apă a satului Băţanii Mici, este cunoscută sub numele de Moara Fülöp, de numele căreia este asociat cel al lui Benedek Elek, deoarece moara lui Szász Dénes a fost cumpărată şi exploatată de Fülöp Lajos care s-a stabilit aici, originar fiind din Vîrghiş. În 1951,  Keresztes Béla din Tălişoara s-a angajat ca ucenic. Odată devenit morar priceput, s-a căsătorit cu fiica adoptivă a lui Fülöp Lajos, Iuliana. Astfel, astăzi, moara este exploatată de familia Keresztes.

Casa morii este construită din bârne, având trei nivele. Primul nivel, adică pivniţa, adăposteşte axele echipamentului cu roţi şi roţile dinţate, la nivelul următor se află pietrele de moară, în pod se află sitele de mătase şi jgheaburile pentru scurgerea materialului măcinat. Roata de apă, având o carcasă din lemn, este un mecanism robust, pe paletele căreia apa cade cu mare putere, acţionând roata dinţată şi axul acesteia care, prin curelele de transmisie pune în mişcare mecanismele de măcinare aflate în casa morii.

Potrivit inscripţiei de pe una dintre grinzi, această moară a fost construită în 1835.  Singurul mecanism automatizat al morii este un clopoţel care sună când în jgheab s-au terminat cerealele. Nu numai localnicii vin aici cu cerealele la măcinat, se aduc grâne şi din satele mai îndepărtate.

În opinia gospodarilor, din făina produsă aici se face o pâine mult mai gustoasă decât din cea provenită de la morile actuale.




SPONSORI