Loading...
Panorame / Meserii populare

Moară de apă

Gheorgheni

Simbolul caracteristic al trecutului social și economic al regiunii este moara, respectiv maşinăriile care utilizează puterea apei. În regiune pot fi găsite urmele mai multor mori de apă, dar puţine dintre ele sunt operaţionale. Din ce în ce mai multe așezări din secuime recunosc faptul că morile de apă vechi chiar de o sută de ani pot fi utile și în zilele noastre - în special ca atracţii turistice, pentru că aceste ”mașinării miraculoase” sunt într-adevăr interesante și trezesc curiozitatea oamenilor.

Moara Tinka, care a fost construită în 1890 și care în prezent este monument istoric, face posibil ca cei interesaţi să îi cunoască funcţionarea și elementele constitutive, ca să afle modul în care strămoșii au utilizat puterea fluxului de apă al pârâului Békény, care rotește roata de moară, care macină din bobul de grâu făină. Moara Tinka în prezent are valoare muzeală dar și funcţională, iar aceasta din urmă este chiar îndeplinită.

În fiecare an evenimentele organizate pe curtea Morii Tinka din Gheorgheni, când fiecare vizitator poate să arunce o privire în secretele de funcţionare a morii și secretele diverselor meserii populare, au un mare succes.
SPONSORI