Loading...
Panorame / Biserici

Biserica romano-catolică

Leliceni

Biserica se află în partea de nord-est a satului. Satul și-a primit numele în urma bisericii care a fost sfințită în cinstea Sfântului Duh, probabil la începutul secolului al șaisprezecelea. Biserica a fost construită în secolul al cincisprezecelea în stil gotic, prezent în zilele noastre doar în trei sanctuare. Caracterul gotic este dovedit de sanctuarul cu nervuri sprijinit de contrafort sculptat, cu arcul său de triumf și ferestrele rămase fără mulură.

Pe zidul sanctuarului se găsește o casetă pentru păstrarea monstranței, frumoasă creație a goticului țărănesc. 

Biserica a ajuns la forma actuală în urma restaurării din anul 1806, când s-a făcut trecerea la stilul baroc, nava a fost lungită şi a fost turnat un nou tavan. Atunci a fost construit și turnul bisericii.

O piesă valoroasă din biserică este altarul său artistic cu aripi, care a fost realizat în anul 1510. În anul 1914 a ajuns în Muzeul Național al Ungariei, iar în prezent poate fi văzut în expoziția permanentă a Galeriei Naționale a Ungariei. Altarul cu aripi a fost donat de tinerii nobili Czakó în anul 1510. Pe spatele aripilor altarului, care pot fi mișcate, pot fi văzute imagini ale patimilor lui Isus. Tabloul central cu mai multe figuri reprezintă venirea Sfântului Duh, pe când fețele aripilor reprezintă figurile Sfântului Francisc de Assisi, Sfântului Ambrozie, Sfântului Augustin și Sfântului Balázs. Data altarului este indicată de două inscripții cu steme. Anul 1510 este prezentat între stema familiei Czakóși stema maghiară din vremea Jagellioniană. Altarul este caracterizat de formele din vremea renascentistă.

Clopotele bisericii monument istoric au fost turnate în prima parte al secolului al XVI-lea spre cinstirea Sfântului Duh, cel mic de exemplu este sfințit în cinstea Sfântului Antoniu de Padova.

Lângă biserică, se află o atracție aparte - cel mai bătrân copac al Scaunului Ciuc care este cunoscut în zonă ca teiul din Leliceni. Copacul de 500 de ani a câștigat în mod justificat primul loc în concursul european Copacul Anului în anul 2010.




SPONSORI