În literatura de specialitate au apărut o mulţime de date contradictorii referitoare la istoria construirii bisericii romano-catolice din Racu, care se află la marginea satului Gârciu. Situarea bisericii la marginea a două sate se explică cel mai probabil prin aceea că a fost construită iniţial ca o biserică a mai multor sate, mai multe exemple asemănătoare putând fi date în acest sens. Marea majoritate a dezbaterilor în legătură cu biserica sunt legate de turn, care din cauza desenelor ciudate este unic în toată regiunea.
Mare parte a experţilor clasează aceste desene ca simboluri păgâne și pe baza acestora datează construirea bisericii în secolele 12-13. Însă cercetările recente pun sub semnul întrebării această ipoteză și sprijină cu dovezi originea desenelor din secolul al XVII-lea. Faptul că mortarul pe care sunt desenate picturile este identic cu primul mortar dintre pietrele turnului duce la concluzia că turnul nu este medieval. Cu toate acestea, este deja sigur că turnul nu este din perioada de domnie a casei regale Árpád, din cauza că se aliniază cu linia șarpantei navei gotice.
Nava şi sanctuarul au fost construite probabil la sfârșitul secolului al XV-lea, după cum se observă în exteriorul bisericii: închiderea poligonală a unghiurilor al sanctuarului, sistemul de contraforturi, cele două ferestre cu ogivă, fereastra zidită de est cu dantelă de piatră.
Clădirea este înconjurată de un zid de protecţie cu formă neregulată, datat în secolul al XVII-lea., iar intrarea acestuia are faţadă arcuită în stil baroc. Conectat la zidul de cetate, la sud-est de sanctuarul bisericii, poate fi văzută o clădire cu închidere poligonală a unghiurilor cu formă de capelă, dar cu funcţie necunoscută.
Biserica a fost construită în secolul al XVIII-lea. Bolţile în cruce și structura cu formă de portic din faţa intrării de sud cu arcade au fost construite în 1758, când biserica a fost reconstruită în stil baroc.
Partea cea mai proeminentă a bisericii este bolta cu nervuri din piatră a sanctuarului în stil gotic, cu sculpturi pe cheia de boltă, alături de picturile murale, care reprezintă sfinţi feminini, care pot fi văzute pe partea dinspre navă a arcului de triumf gotic care desparte sanctuarul de navă.