Sândominic este satul cel mai nordic din Bazinul Ciucului. Comunitatea religioasă de aici este amintită prima dată în 1567, sub numele Zent Domokos, în documentele istorice.
Probabil că biserica ascunde elemente mai vechi, din perioada de domnie a casei regale Árpád, respectiv gotice. Este important de reținut faptul că referitor la istoria construirii sunt încă nenumărate neclarităţi. Actuala biserică a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea şi a primit hramul Sfântului Dominic în anul 1817. Din inscripția de tip chronosticon de pe arcul de triumf - MILItans haC DVCere VIXI eX pIIs VotIVIs - poate fi citit anul 1796, în care probabil că a fost făcută bolta.
Înainte invaziei mongole, în locul actualei biserici a stat o biserică mai mică, care din cauza creșterii populației s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că a fost construită o biserică nouă, în care au fost încorporate pietrele din vechea clădire.
Sculptura Madonei care se află în biserica monument istoric este destul de valoroasă. A fost făcută în secolul al XV-lea în școala de sculptură de la Șumuleu. Pictura în ulei care reprezintă încoronarea Mariei datează din secolul 16. Din punct de vedere iconografic este foarte interesant că în spatele Mariei apare imaginea triplă a lui Isus, în postura preotului, a regelui și a profetului, în fiecare cu aceleași trăsătură pe față. Opera care ne amintește de stilul lui Dürer probabil că a fost o parte din altarul cu aripi care poate fi găsit în prezent în Muzeul Secuiesc al Ciucului și care probabil că este opera unui maestru ceh. De asemenea, în biserică este păstrată o casetă din tavanul pictat, despre care putem să presupunem că este din biserica veche. Originea și data creării statuilor Sfântului Ştefan, Sfântului Ladislau, Sfântului Antonie, Sfântului Ilie, Sfântului Petru, Sfintei Barbara, Sfintei Ana și Sfântului Ioachim sunt necunoscute.
În 1813 biserica a fost înconjurată cu un gard și au fost construite și trei bastioane de poartă lângă aceasta.
Pe zidul exterior al monumentului, poate fi văzut un relief care reprezintă portretul lui Márton Áron, episcopul Transilvaniei, care s-a născut în acest sat.