Loading...
Panorame / Biserici

Biserica unitariană fortificată

Aita Mare

Biserica fortificată de la Aita Mare este un monument arhitectural important. Pe peretele de fronton al bisericii medievale, orientat pe axa est-vest, aflat pe cel mai înalt punct al satului, s-a construit un turn de clopot. În ciuda celor mai multe transformări pe care le-a suferit, biserica şi-a păstrat până în zilele noastre înfăţişarea sa gotică din secolul al XV-lea.

Sanctuarul poligonal este ornamentat cu o boltă gotică cu nervuri construite în relief, nervurile acesteia fiind sprijinite pe console decorate. Şi naosul este acoperit, pe toată lungimea, de o boltă gotică, dar nervurile acesteia lipsesc. Pe latura nordică a sanctuarului s-a descoperit un portal decorat, construit în stil gotic târziu, cu arc trilobat. Portalurile au fost transformate, dar cele cinci ferestre au rămas ogivale. Amvonul ornamentat cu motive florale a fost sculptat în piatră în 1710, pe cheltuiala lui Donáth György. Băncile şi casetele galeriei au fost pictate de artistul popular Sütő Béla senior din Vârghiş.

Biserica este înconjurată cu un zid de cetate din piatră brută în formă de romb, înalt de aproape 5 m, care a fost fortificat cu două bastioane specifice stilului italian în două colţuri opuse, în colţul sud-estic şi în cel nord-vestic. În partea de nord se află un turn de poartă. Caracteristicile bastioanelor arată că sistemul de apărare a fost construit la sfârşitul secolului al XVI-lea sau începutul secolului următor.

La nivelul tuturor celor trei bastioane se deschid ambrazuri. Jgheaburile care serveau pentru turnarea smoalei clocotite şi ambrazurile zidului de cetate sugerează funcţiile de protecţie de odinioară ale fortificaţiei. Coronamentul din partea superioară a zidului de apărare poartă caracteristicile stilului renascentist. Bastionul reabilitat din nord-vest, găzduieşte periodic expoziţii de arte plastice.




SPONSORI