Loading...
Panorame / Meserii populare

Țesătoare

Ojdula

Situată la marginea estică a scaunului Kézdi, în valea pârâului Kopolnó, în trecut, Ojdula a fost vestit pentru recolta sa îmbelşugată de cireşe. În toamna anului 1944, mare parte a localităţii a fost distrusă de evenimentele războinice, motiv pentru care astăzi există foarte puţine case vechi în sat. Biserica romano-catolică „Maria-Magdalena” ce se ridică deasupra satului, a fost construită în 1819, iar turnul clopotniţă, în 1834.

Ojdula nu duce lipsă de buni meseriaşi, deoarece, în acest loc, funcţionează tâmplari, fierari, cioplitori de piatră, mecanici auto, lăcătuşi, precum şi persoane care practică arta populară. Aparţine ultimei categorii şi Felcser Amália, născută în 1927, care a început ţesutul la război încă din copilărie. Aşezându-se lângă mama sa la războiul confecţionat în 1910, şi-a însuşit toate tainele acestei meserii. S-a măritat în 1947 şi de atunci îşi continuă activitatea independentă.

Realizează mai ales ţesături în 2 şi în 4 iţe. În prezent, i se comandă, în primul rând, prosoape, dar realizează, de asemenea, materiale pentru feţe de plapumă, cuverturi, covoare, precum şi postav pentru îmbrăcăminte bărbătească. A reuşit să-şi transmită cunoştinţele felei sale.
SPONSORI