Loading...
Panorame / Castele și conace

Conacul Kóréh-Dénes

Bicfalău

Casa este situată în partea de jos a aşezării vestită pentru monumentele sale arhitecturale. Zidul din piatră construit pe partea dinspre stradă a terenului, înalt de 2–3 m şi consolidat cu contraforturi, avea odinioară şi un rol de apărare. Acest zid din piatră este întrerupt de trei stâlpi de poartă ornaţi cu stuc, pe care este inscripţionat anul 1830.

Casa prevăzută cu portic şi aflată sub umbra nucilor bătrâni, este în curs de renovare din 2007. Cea care a scos la iveală cu multă chibzuinţă istoria clădirii, a fost unul dintre proprietarii acesteia, istoricul de artă Várallyay Réka. Pe parcursul cercetărilor sale a descoperit acea pictură murală exterioară şi placa cu inscripţie înzidită în frontispiciu, precum şi numeroase fragmente de ceramică şi vase, cu ajutorul cărora se poate stabili că această casă cu trei încăperi datează din secolul XVII.

Şi această clădire a fost, probabil, afectată de incendiul devastator din 1782 de la Bicfalău, astfel că, acoperişul trunchiat cu patru versante şi cu ţigle a fost realizat în urma acestui incendiu. Pe parcursul cercetărilor, s-a găsit înscris, pe peretele frontal, anul 1791, ceea ce marchează, probabil, perioada renovării. Ancadramentul din jurul ferestrelor este ornat cu motive florale de lalele şi al arborelui vieţii. Pe peretele frontal se observă o firidă înconjurată cu motive florale, iar în cel de-al doilea strat de tencuială al acestuia s-a descoperit o inscripţie incizată, greu de descifrat: Isten segedelme volt velem anno die Koreh Istvan („Ajutorul Domnului a fost cu mine”). Datorită acestei inscripţii aflăm că, în secolul XVIII., proprietarul casei era familia Koréh.

Lucrările de modernizare de mare anvergură din 1830, i-au dat clădirii forma actuală. Pe atunci, s-a anexat clădirii, la peretele din spate, o cămară cu pivniţă la subsol, s-au mărit vechile ferestre, s-au tăiat noi ferestre şi uşi, au fost zidite firidele, ornamentele au fost văruite şi în locul porticului anterior s-a construit porticul actual, cu trei piloni şi cu caracteristicile stilului baroc.




SPONSORI