Loading...
Panorame / Castele și conace

Castelul Lázár

Lăzarea

Castelul Lazar se găseşte la numai 200 de metrii de centrul satului. Familia Lázár este printre cele mai cunoscute familii nobile catolice din Secuime, care a avut un rol important în istoria Transilvaniei mai ales în perioada secolelor XVI - XVIII. Istoria conacului construit în secolul al XV-lea, care a fost extins în mod continuu, respectiv a castelului care a fost construit în locul acestuia mai târziu, se leagă în mod strâns de istoria familiei.

Predecesorul complexului de clădiri pe care le găsim astăzi este din secolul al XV-lea şi a fost de mai multe ori reconstruit în cursul secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea. Cea mai mare construcţie a avut loc în secolul al XVII-lea, când clădirea a primit forma de castel renascentist. Această construcţie, care s-a desfăşurat în jurul anilor 1629 şi 1631, se leagă de Lázár István (fiul lui Lázár András), care a copilărit pe vremuri împreună cu Bethlen Gábor, şi a devenit omul său de bază, jude al scaunelor Ciuc, Gheorgheni şi Caşin. Atunci a fost finalizat zidul de protecţie cu formă normală, dreptunghiulară, cu decoraţiunile frontispiciului în stil tipic renascentist, iar la turnurile de colţ, cu bastioane italiene. Turnul din sud-est al castelului, care este bogat în decoraţiuni, Turnul Roşu este rezultatul unei construcţii care s-a desfăşurat mai târziu în secolul al XVII-lea.

În timpul Războiului de independenţă Rákóczi, complexul de clădiri a fost ars şi atunci a fost distrusă clădirea renascentistă cu loggia, care a fost construită în curte. Datorită lui Francisc VI, după incendiu a urmat reconstrucţia: clădirea de la poartă a fost construită cu două etaje, iar la faţada de nord a fost construită o aripă de clădire rezidenţială în stil baroc. Aceasta din urmă nu mai există în zilele noastre.

De-a lungul zidului sudic se găseşte Casa femeilor, iar pe partea de est, fosta clădire centrală, în care se găseşte Sala de Consiliu (Sala Cavalerilor), dar aceasta din urmă este rezultatul reconstrucţiei din secolul al XX-lea.

În anii 1748 şi 1872 incidente noi au făcut pagube în clădire, care au fost remediate doar parţial. Ultimii locuitori ai castelului au fost groful Lázár Zsigmond şi soţia sa, până în 1853.

În prezent Castelul Lázár este administrat de Centrul de Cultură şi Artă Lăzarea, instituţie aflată sub tutela Consiliului Judeţean Harghita. Din 1974 monumentul găzduieşte o colonie de artişti, de la an la an, care a dobândit renume mondial până în zilele noastre şi care sporeşte valoarea turistică şi culturală a castelului.




SPONSORI