Castelul Daniel clădit în sec. al XVII.lea se află în centrul satului Tălișoara, în apropierea drumului principal, vizavi de Biserica Reformată. Deasupra fostei porți de acces, care acum e zidită, se află o stemă sculptată, cu o lebădă cu gâtul săgetat, anul sculptării 1669 și deviza latină al familiei: DEUS PROVIDEBIT (Dumnezeu are grijă).
De asemenea, construcția din 1669 este comemorată și pe pervazul din andezit roșu al unei uși în stilul Renascentismului târziu. Pe piatra de navigare al ușii, sub pervazul sculptat se află o stemă care are sculptată anul 1669 între inițialele soțiilor, care au făcut construcția, M. D. (Daniel Mihály) și H. J. (Haller Judit).
În anii 1940 clădirea castelului a devenit proprietatea familiilor Kolumbán și Balázsi din Tălișoara. În deceniile dictaturii comuniste, a fost folosită ca grădiniță și școală, dar a găzduit și birourile fermei colectivului agricol din Brăduț. Spațiile mai mari au fost folosite ca depozit.
După schimbarea regimului, din cauza litigiilor drepturilor de proprietari, a fost nelocuită până în 2009, când a ajuns în proprietatea lui Lilla și Attila Rácz, care au restaurat clădirea într-un mod exemplar, și au transformat-o într-o pensiune castel. Ca urmare a cercetării profesioniste, în aripa lungă de la etaj, au ieșit la iveală picturi murale, făcute prin tehnica al secco ( pictarea pe suprafață uscată ), care reînvie evenimentele din viața membrilor familiei Daniel, care au trăit înainte de 1680.
Mulți din această familie au ajuns diplomați proeminenți. De exemplu, Daniel Mihály I., în 1638 a dus impozitul anual al principatului la Poarta, din funcția de ambasador principal. Fiul său Daniel János I., ambasadorul principelui Rákoczi a călătorit nu numai în Constantinopol, ci a frecventat și diferite curți monarhice din Europa.